![](/media/lib/31/widelec-709525570b95452e41728ac2cb2cc7df.jpg)
Menu z mieszkańców zoo
25 maja 2010, 08:44Jak we wszystkich niemal ogrodach zoologicznych na świecie także i w pekińskim nie można karmić zwierząt, o czym informują specjalne tabliczki. Nikt jednak nie zabrania zjadania mieszkających tam gatunków, co widać już po pierwszym rzucie oka na menu zlokalizowanej na terenie zoo restauracji Bin Feng Tang: po zakąsce z nogi hipopotama można zjeść zupę z mrówek i zakończyć posiłek daniem głównym z ogona kangura bądź penisa jelenia.
![](/media/lib/64/sepnik-rozowoglowy-44bdeb56881a0f36ad5424b5eae921f9.jpg)
Latający Sherlock
24 maja 2010, 15:08Sępniki różowogłowe (Cathartes aura) należą do rodziny kondorowatych i naturalnie występują w obu Amerykach, lecz niemieccy kryminolodzy i śledczy postanowili wykorzystać ich wyśmienity węch. Wyszkolony przez Germana Alonso Sherlock ma pomóc w znajdowaniu ciał w miejscach, gdzie psy czy ludzie nie są w stanie dotrzeć, o powierzchni przeszukiwanego obszaru nie wspominając.
![](/media/lib/62/dzdzownice-64511dc04a9b4c950f543867887caf8b.jpg)
Wolą sadzonki od martwych roślin
21 maja 2010, 16:58Dżdżownice żywią się raczej nasionami i sadzonkami niż martwym materiałem roślinnym i zwierzęcym (detrytusem). Dr Nico Eisenhauer z Uniwersytetu w Getyndze sądzi, że jego odkrycie zmieni sposób myślenia o tych zwierzętach – dotąd uznawano je za służby recyklingowe, dostarczające roślinom składników niezbędnych do życia (Soil Biology and Biochemistry).
Korea niszczy bezcenny rezerwat
19 maja 2010, 18:47Naukowiec z Purdue University zauważył, że w Korei Północnej niszczony jest bezcenny rezerwat przyrody. Guofan Shao badał zmiany zachodzące w Rezerwacie Biosfery Góra Paekdu, który jest jednym z 551 szczególnie cennych miejsc znajdujących się na liście ONZ. Jako, że podróż do Korei Północnej nie jest łatwa, Shao do badania lasu wykorzystał zdjęcia NASA.
![](/media/lib/28/kwitnacy-rozmaryn-d23135ac2e3eda30032f63373d3c5e9a.jpg)
Przyprawy chronią przed nowotworami
19 maja 2010, 12:06Przyprawy poprawiają smak potraw, ale jak się okazuje, również zmniejszają w mięsie zawartość rakotwórczych substancji.
![](/media/lib/63/kolcogwan-1dd9d51dc85a90a8a27ff1be4061a64d.jpg)
Ocieplenie zabija jaszczurki
17 maja 2010, 09:34Biolog Raymond B. Huey i jego koledzy z University of Washington uważają, że wymieranie gatunków spowodowane zmianami klimatycznymi to nie kwestia przyszłości, to dzieje się już teraz. Taką opinię wyrazili w komentarzu do artykułu opublikowanego w magazynie Science, który opisuje wymieranie meksykańskich jaszczurek.
![Mysz](/media/lib/63/mysz-laboratoryjna-42bfa082fb8bf0900d7f4057f3a9967a.jpeg)
Skala mysiego bólu
11 maja 2010, 08:40Dr Jeffrey S. Mogil z McGill University stwierdził, że podobnie jak my, myszy wyrażają ból za pomocą min. Wbrew pozorom odkrycie to ma duże znaczenie, ponieważ nie tylko polepszy los zwierząt laboratoryjnych i pomoże weterynarzom w pracy, ale i pozwoli opracować skuteczniejsze leki przeciwbólowe dla ludzi.
![](/media/lib/23/1203092532_519233-32fc241042ebd56b1ed938084542f003.jpeg)
Contrail i inne ciekawostki
10 maja 2010, 10:20Uczestnicy imprezy TechFair 2010 Silicon Valley mieli okazję zwiedzić laboratoria Microsoftu w Krzemowej Dolinie. Zobaczyli tam kilka interesujących technologii przyszłości, nad którymi pracuje gigant z Redmond.
![Legwan](/media/lib/63/legwan-fe81776b178703be3658f24bcee5911d.jpg)
Odkrywamy ewolucję na nowo
9 maja 2010, 14:57Z czego wynika ewolucja? Niby wiadomo: presja środowiska, izolacja populacji, konkurencja... Ale w jakim stopniu i jak dokładnie? Wciąż się dowiadujemy nowych rzeczy, a ostatnie rewolucyjne odkrycie zawdzięczamy jaszczurkom z Martyniki.
![](/media/lib/29/mamut-z-muzeum-15e7fcc3a5ed91ca9254a48a398bb919.jpg)
Odtworzono hemoglobinę mamuta
4 maja 2010, 15:21Kiedy na podstawie DNA syberyjskich okazów mamutów sprzed 43-25 tys. lat międzynarodowy zespół naukowców odtworzył hemoglobinę, okazało się, że w toku ewolucji u zwierząt tych wykształciło się specjalne przystosowanie do chłodnego klimatu. Pozwalało ono kopalnym słoniom ochładzać kończyny, by zminimalizować utratę ciepła (Nature Genetics).